PEPTIDI

LEK ZA 21. VEK

Fiksni telefon 011 3373 542
 Mobilni telefon 066 8874 960

Čišćenje jetre i detoksikacija organizma

Cena: 2.700,00 rsd

PREPORUČUJE SE ZA:

• kod hroničnih intoksikacija
• kod virusnog hepatitisa
• kod toksičnog, alkoholnog i medicinskog hepatitisa
• kod sniženja detoksikacione i proteinoformirane funkcije jetre
• kod masne hepatoze jetre
• kod ciroze jetre
• za preventivu razvoja adenokarcinoma jetre

Opis

Regeneracija  jetre, detoksikacija organizma, antioksidant, blokira virus hepatitisa, snižava nivo holesterola, usporava proces ciroze jetre.

OSNOVNA SVOJSTVA KOMPONENTI

RESVERATROL

Resveratrol je fitoaleksin, jedna od najvažnijih komponenti ekstrakta iz kožice groždja. Slično svim polifenolima, resveratrol je moćni antioksidant, čija aktivnost prevazilazi vitamin E. Resveratrol ispoljava estrogenu aktivnost, povezuje se sa istim receptorima, kao što je i estradiol, jedan od glavnih estrogena čoveka. Za razliku od estradiola i dietilstilbestrona, koji ubrzavaju rad niza hormonozavisnih tumora i čiji je višak povezan sa povećanim rizikom od razvoja raka mlečnih žlezda, resveratrol pokazuje raznovrsno protivtumorsko delovanje. Eksperimenti su pokazali da on inhibira ribonukleotidreduktazu i guši sintezu DNK sisara, direktno blokirajući razmnožavanje tumorskih ćelija. Drugi mehanizam protivtumorskog delovanja resveratrola sastoji se u njegovoj konkurenciji sa estradiolom za mesto vezivanja za receptore, što smanjuje stimulišući uticaj estradiola na ćelije hormonozavisnih tumora. Kao i svi fitoestrogeni, resveratrol smanjuje rizik od osteoporoze, koja je često izazvana sniženjem nivoa estrogena kod žena u periodu menopauze. Isto tako blagotvorno resveratrol utiče na kožu, stimulišući sintezu kolagena i sprečavajući njegovo spajanje. Takav efekat se objašnjava povezanim antioksidantnim i estrogenim delovanjem resveratrola. Eksperimentalno obrazlaganje dobila su i kardioprotektivna svojstva crvenog vina. Pokazalo se da sok od groždja i crveno vino grade lipoproteini niske gustine, isključivo postojani kod oksidacije u uslovima in vitro. Pošto oksidacija lipoproteina niske gustine u krvi predstavlja osnovni uzrok razvoja ateroskleroze, polifenoli groždja, koji sprečavaju takvu oksidaciju, moraju suštinski snižavati rizik kardio-vaskularnih oboljenja. Resveratrol je regulator metabolizma masti u organizmu. Ateroskleroza krvnih sudova povezana je sa dolaskom masti sa hranljivim preparatima, njihovom apsorpcijom u želudačno-crevnom traktu, sa koncentracijom lipida (holesterin i trigliceridi) u plazmi krvi, taloženjem i prodiranjem proizvoda oksidacije lipoproteina (masti + belančevine) u zidove krvnih sudova sa kasnijim slepljivanjem trombocita i stvaranjem plaka i tromba. To dovodi do sužavanja otvora krvnih sudova srčanog mišića, mozga i drugih organa.

EKSTRAKT JAGODE

Jagode sadrže antimikrobne supstance: fitoncide, vitamin C i flavonoide – antocijane. Oni stabilizuju strukturu ćelijskih membrana i aktivno stimulišu procese regeneracije, sprečavajući starenje i propadanje ćelija, doprinose sniženju nivoa štetnih oksidacionih formi lipoproteina niske gustine (poznatih kao štetni holesterol), smanjuju brzinu oksidacije i transformacije lipoproteina u takav oblik i povećava sadržaj visokomolekularnih lipoproteina u plazmi krvi. Ovaj poslednji faktor doprinosi sniženju rizika od kardio-vasklarnih oboljenja. Kao obnavljajući agens, antocijani učestvuju u sprečavanju kanceroznih oboljenja želudačno-crevnog trakta i unutrašnjih organa. Prema drugim ispitivanjima, polifenolne supstance produžavaju vreme agregacije trombocita i zgrušavanja krvi i mogu stimulisati vazorelaksaciju, optimizujući parametre cirkulacije krvi.

EKSTRAKT LISTA VINOVE LOZE

Osnovne aktivne komponente listova vinove loze su flavonoidi: glikozidi, glukoronidi, kvercetin, antocijani, oligomerni proantocijanidini. Takodje, tu je sadržana galijeva kiselina, polifenoli iz grupe stibena, jabučna kiselina, kiselina kiseljaka i tartarikova kiselina, kalijum, natrijum, gvoždje i silicijum. Po sadržaju vitamina C i karotinoida, listovi vinove loze su mnogo bogatiji od vinogradarskih jagoda. Dugo vremena doktori nisu mogli da razumeju zašto francuski seljaci iz provincije, koji se tradicionalno bave vinogradarstvom, praktično nikada ne pate od proširenih vena. Razjašnjeno je da je kod njih običaj da se, posle berbe, sakuplja zaostalo lišće i da se od njega pravi čaj i komprese (obloge). Čaj redovno piju, što im pomaže da otklone umor, bol i otok i da spreče razvoj varikoznih oboljenja. Izvorište takvog neobičnog delovanja su flavonoidi (kvercetin), koji se u velikim količinama sadrži u listovima crvene loze. Oni brzo otklanjaju umor i bol u nogama, jačaju zidove krvnih sudova, smanjuju lomljivost i podižu njihov tonus. Ukoliko u razvoju varikoza na bilo kojoj lokaciji leže opšti mehanizmi, potpuno je celishodno koristiti listove vinove loze kod ciroze jetre i početnih stadijuma razvoja portalne hipertenzije. Osim toga, listovi vinove loze jačaju sposobnost jetre za regeneraciju za račun proantocianidina i doprinose sniženju nivoa štetnog holesterina u organizmu, što je posebno važno kod virusnog hepatitisa B i C.

EKSTRAKT ARTIČOKE

Ekstrakt artičoke je snažan hepatoprotektor. Aktivne supstance koje su u njemu sadržane, štite ćelije jetre od delovanja toksina (nitrojedinjenja, alkaloidi, soli teških metala, alkohol). Ekstrakt artičoke povećava proizvodnju kofermenata hepatocitima i pokazuje uticaj na metabolizam lipida, holesterina i ketonskih tela, poboljšava antitoksičnu funkciju jetre. Ima detoksikujuće delovanje na parenhim jetre i bubrega kod terapije antibioticima. Ekstrakt artičoke pokazuje dejstvo na lučenje žuči, prvenstveno za račun holeretičnog efekta. On povećava obim izdvajanja žuči i sekrecije soli žučnih kiselina. Pomaže kod varenja hrane, sprečava razvoj holecistita, smanjuje stvaranje gasova i normalizuje rad creva. Ekstrakt artičoke daje diuretički efekat, snižava nivo sadržaja u krvi supstanci koje sadrže azot.

DIHIDROKVERCETIN

Pored antioksidantnog mehanizma borbe sa posledicama dospevanja toksina u organizam, dihidrokvercetin ima i veoma izražena direktna protivotoksična svojstva i raznovrsne toksine, koje on čini neškodljivim, izuzetno veliko. On doprinosi sniženju alkoholne zavisnosti. Kao supstanca koja ima visok stepen biološke aktivnosti, dihidrokvercetin pojačava kapilarnu apsorpciju, pokazuje čitavu skalu pozitivnih efekata na razmenske reakcije i dinamiku različitih patoloških procesa. Njegova sposobnost da snižava sadržaj holesterina u krvi, omogućava da se on posmatra u svojstvu preventivnog i lekovitog sredstva protiv ateroskleroze. Povećanje postojanosti tkiva organizma prema štetnom delovanju povišenog sadržaja šećera u krvi, izazvano dihidrokvercetinom, daje mogućnost sniženja verovatnoće razboljevanja od dijabetesa, a takodje olakšava tok mnogih njegovih razvijenih formi. Redovno delovanje ove supstance na niz reakcija imunog sistema organizma, na tokove upalnih procesa, karakteriše ga kao protivalergijsko, protivupalno i onkoprotektivno sredstvo.

PRIMENA

Odrasli i deca starija od 14 godina: 1-2 kapsule 2 puta dnevno uz obrok. Trajanje terapije 1 mesec. Terapija se može ponoviti 3-4 puta godišnje.