PEPTIDI

LEK ZA 21. VEK

Fiksni telefon 011 3373 542
 Mobilni telefon 066 8874 960

kako jesti a ne stariti

kako jesti a ne stariti

Počele su nedelje uskršnjeg posta i mnogi su se okrenuli ovom vidu očišćenja bilo duhovnom, bilo telesnom – što predstavlja odličan filter u vidu izbacivanja raznih toksina (parazitskih i mentalnih). 

U oba slučaja svi se nadaju nekom kilogramu ili centimetru manje. Mada, nakon što mesecima unosimo kaloričnu i prezačinjenu ishranu, svaki post izgleda kao izgladnjivanje i mnogima teško pada.  Ali znajući da takva vrsta ishrane – nezdrava i neredovna, dovodi do gojaznosti i raznih bolesti, povremeni post izgleda kao osveženje za telo i duh.

Zašto se gojimo? Svaka masna ćelija u našem telu tokom celoga dana proizvodi, čuva i oslobađa zalihe goriva, na taj način snabdeva telo dnevnim energetskim potrebama. Zdrav organizam pravilno stvara i obnavlja energiju, ali zbog nezdravog načina ishrane, preteranog uzimanja šećera i drugih nezdravih navika dolazi do poremećaja u radu masnih ćelija i tada počinje gojenje. Gojaznost izaziva određene bolesti i ostavlja svoje posledice, među kojima su:

 

  • brže zamarenje pri radu
  • bolovi u zglobovima nogu pri kretanju
  • veći rizik za zapaljenje žučne kese
  • veći rizik od kardiovaskularnih oboljenja i dijabetesa tip 2
  • veći rizik od nastanka nekih malignih oboljenja

Efekat koji se postiže isključivanjem štetnih namirnica je i taj da organizam bolje iskorišćava “dobre” namirnice. Postoje dokazi da drastično smanjivanje kalorija i posebna ishrana tokom pet uzastopnih dana u mesecu mogu zapravo da vam uspore znake starenja i učine ljude manje podložnim bolestima poput raka, srčanih bolesti i dijabetesa.

Dijeta koja imitira efekte gladovanja ili Fasting Mimicking Diet (FMD) je režim ishrane koji je razvio profesor doktor Valter Longo sa Univerziteta Južna Kalifornija. Ona se primenjuje pet uzastopnih dana mesečno i podrazumeva uzimanje namirnica koje se obično jedu tokom posta.  Tokom ove dijete unos preporučene dnevne doze kalorija je skoro prepolovljen.

Prvog dana korisnici konzumiraju 1090 kalorija podeljenih na 10% proteina, 56% masti i 34% ugljenih hidrata. Naredna četiri dana, konzumira se po 725 kalorija dnevno, podeljenih na 9% proteina, 44% masti i 47% ugljenih hidrata. Posle pet dana nastavljate sa uobičajenom ishranom, do sledećeg meseca kada ovaj režim treba ponoviti.

Preporučuje se da ovaj "mini post" praktikujete svakog meseca po pet dana, kako biste održali normalnu telesnu težinu, izbacili oštećene ćelije i započeli stvaranje novih. Ukoliko je čovek zdrav i ima dobar stil života, verovatno je da mu takav post nije neophodan češće od dva puta godišnje. Uz odobrenje lekara, ako je slabijeg zdravlja i ako želi da prevenira starenje (zapravo, stariji ljudi ne bi trebalo da se hrane na ovaj način, izuzev ako su u odličnom zdravlju), onda je dobro da posti svaka tri meseca.

Tokom pet dana trebalo bi unositi sveže ili bareno voće i povrće, bez dodatka ulja i bilo kakvog prženja. Možete da jedete krompir i pirinač koji su veoma hranljivi i koji drže sitost, zatim avokado, karfiol, jabuke, supu od povrća, krekere od kelja, prehrambene dodatatke, čajevi,  energetske pločice i biljne energetske napitke.

Istraživanja su pokazala mnogobrojne dobrobiti ovakvog načina ishrane: poboljšava izgled kože, obnavlja ćelije, smanjuje težinu. Studija koju su sproveli naučnici sa Univerziteta "Šarite" u Berlinu pokazala je i da FMD ublažava čak i multiple sklerozu. Istraživači bi trebalo da utvrde da li ishrana koja imitira efekte gladovanja može da pomogne i kod drugih autoimunih oboljenja.

Benefit ovakvog postavljanja dijete i mršavljenja je i taj da nema pravog gladovanja, a da se opšte stanje organizma i raspoloženje popravljaju. Takođe, ovaj način pridržavanja dijete ne izaziva povratni (tzv. “jo-jo”) efekat, pa nema bojazni da će se izgubljeni kilogrami ubrzano vratiti.

Iskoristite dane posta da očistite telo, osvežite ga sa novim ćelijama i rešite se viška kilograma.