PEPTIDI

LEK ZA 21. VEK

Fiksni telefon 011 3373 542
 Mobilni telefon 066 8874 960

KORONA VIRUS – KAKO SE PRENOSI I DA LI SE MOŽEMO ZAŠTITI?

KORONA VIRUS – KAKO SE PRENOSI I DA LI SE MOŽEMO ZAŠTITI?

Poslednjih dana glavna tema u svim medijima jeste epidemija Korona virusa. Virus se širi prilično velikom brzinom na vise kontinenata te se smatra da bi uskoro mogla biti proglašena i pandemija.  Međutim, da li su svi simptomi znakovi da smo zaraženi virusom, koja grupa stanovništva je ugroženija i kako da se zaštitimo?

Krenimo od toga - šta je Korona virus?

Korona virusi (CoV) su velika porodica virusa koji izazivaju bolesti u rasponu od blage prehlade do težih respiratornih bolesti, poput poznatog bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS-CoV) i teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS-CoV). Ime potiče od proteinske strukture virusnog omotača koja podseća na krunu. Pored ovih poznatih korona virusa, trenutno se u Kini pojavio novi korona virus (nCoV). To je soj koji ranije nije identifikovan kod ljudi. Korona virusi su zoonoze, što znači da se mogu preneti sa životinja na ljude.

Kako se prenosi korona virus?

Novi koronavirus je respiratorni virus koji se prenosi kapljično (preko kapljica kroz kašalj ili kijanje). To znači da se infekcija dešava pomoću kapi, koje bolesna osoba ispušta u vazduh tokom kijanja, kašljanja i razgovora, a udiše ih druga osoba. Zbog toga je važno poštovati veoma dobru higijenu – upotrebu maski, kulturu kijanja i kašlja u prevoj lakta / rukava, često pranje ruku i dezinfekciju površina.

Koja grupa je najugroženija?

Odrasli sa drugim oboljenjima koje utiču na njihov imuni sistem - dijabetes ili srčana oboljenja - ranjiviji su na ovakve vrste bolesti. Prema statistikama svetske zdravstvene organizacije stanovnici starijeg doba su najmanje imuni na ovu vrstu virusa, za razliku od mlađe dece. Deca starija od pet godina i tinejdžeri obično imaju imunitet koji je prilično spreman za borbu protiv virusa. Oni mogu da budu zaraženi, ali da imaju blaži oblik bolesti ili da ne pokazuju simptome infekcije. Takođe je otkriveno da oko polovine analiziranih pacijenata u istraživanju ima druge hronične bolesti.

Kako se manifestuje korona virus?

Novi virus izaziva slabe do umerene tegobe u gornjim disajnim putevima, tako da liči na običnu prehladu. Međutim, kod osoba sa slabijim imunitetom, kod starijih ljudi i jako male dece postoji mogućnost da ovaj virus zahvati niže disajne organe, pa se može razviti upala pluća ili bronhitis. U pojedinim slučajevima dovodi do otkazivanja rada pluća ili bubrega, pa čak je moguć i smrtni ishod. Najčešći simptomi su groznica (visoka temperatura), kašalj, gubitak daha i teškoće u disanju.

Kako smanjiti rizik od infekcije korona virusom?

Ono što se uvek naglašava kod svake pojave virusa jeste svest o higijeni.

  1. Obavezno je redovno pranje ruku sa tečnim sapunom ili antibakterijskim gelom,

  2. Pokrivanje usta maramicom ili laktom ukoliko kijate ili kašljete, 

  3. Izbegavajte kontakt sa osobama koje imaju simptome gripa ili prehlade.

  4. Dobro prokuvajte meso i jaja

  5. Izbegavajte kontakt sa divljim i pitomim životinjama

 

Međutim, ako obratimo pažnju na gore navedene statistike, starijem stanovništvu koje već boluje od određenih bolesti i čiji imunitet je dosta oslabljen, ovi saveti mogu pomoći samo u malom procentu. Potrebna je dodatna pomoć organizmu da se izbori sa nadošlom epidemijom. Naša preporuka je korišćenje preparata VLADONIX  koji sadrži peptide timusa i pokazuje pozitivno dejstvo na različite ćelije imunog sistema, normalizujući metabolizam u ćelijama i regulišući funkcije imunog sistema. VLADONIX je izuzetno važan preparat za ljude starijih starosnih grupa, jer  starenjem (posebno prerano zbog negativnih uticaja), timus počne da pati. Timus (ili timusna žlezda) je organ koji u sebi ima sve imunološke ćelije. Zahvaljujući njima, on je odgovoran za normalno stanje imuniteta kod ljudi. Neosporna je činjenica: ako je imunitet organizma smanjen, tada, bez izuzetka, bolesti bilo kog sistema imaju veoma loš uticaj, lečenje se odlaže i otežava. Ovo je česta pojava u periodu prehlada i virusa, periodu oporavka nakon bilo koje bolesti (posebno zarazne) i operacije, period nakon pretrpljenog moždanog udara i infarkta miokarda, kao i raka.

Budući da imuni sistem deluje svake sekunde, on ima stalnu potrebu za podrškom, bez koje se imunitet naglo smanjuje. A da bi imuni sistem funkcionisao bez kvarova, morate da održavate timus. VLADONIX tu najbolje pomaže. VLADONIX pomaže u ažuriranju i poboljšanju funkcionalnosti svih ćelija imunološkog sistema, bez izuzetka.  Ako ste stalno izloženi negativnim faktorima okruženja, to znači da će pre ili kasnije imunološki sistem propasti. VLADONIX će pomoći ćelijama timusa da obnavljaju, štite imuni sistem, što znači da će zaštititi funkcionalne sisteme i organe od mnogih bolesti.

Čuvajte svoje zdravlje i dajte mu potrebnu snagu da se izbori sa raznim virusima i bolestima.