PEPTIDI

LEK ZA 21. VEK

Fiksni telefon 011 3373 542
 Mobilni telefon 066 8874 960

PROMENE KOJE DONOSI MENOPAUZA

PROMENE KOJE DONOSI MENOPAUZA

 

Žene u Srbiji sve češće ulaze u menopauzu čim zakorače u petu deceniju života, što je za čak deset godina ranije od uobičajenog “ritma” po kojem nastupa klimaks. Nekadašnje nepisano pravilo da će žena da izgubi menstruaciju onda kad i njena majka, više se ne potvrđuje u praksi. Genetiku su “prevarili” savremeni način života i stres, koji umnogome utiču da se hormoni “zbrčkaju” i već krajem tridesetih uvedu ženu u rani klimaks. Činjenica da devojke ranije dobijaju prvu menstruaciju, još jedan je od razloga što neke žene ulaze prerano u menopauzu, jer se količina hormona ranije i istroši


Ljudsko telo je prirodno namenjeno da konstantno vrši proces reprodukcije i produženju svoje vrste, kao uostalom i svako živo biće. Međutim, sposobnost reprodukcije je ograničena vremenski, jer organizam stari i sa godinama ne može podneti teret koji ovaj proces nosi sa sobom. Kod žena se ovaj period naziva menopauzom ili klimaksom. To je period kad kod žena prestaje reproduktivna faza zbog odumiranja funkcija jajnika što se manifestuje trajnim prekidom menstrualnog ciklusa. Početak menopauze je postepen i obično počinje u srednjim i kasnim četrdesetim jedva primetnim simptomima. Individualno je kako će svaka žena proći kroz ovaj period, jer se kod nekih simptomi ne moraju pojaviti uopšte. To dosta zavisi od toga kakve su joj životne navike, da li je rađala, koliko je izložena stresu, da li puši, kao i da li boluje od neke hronične bolesti.

 

Pouzdani signali da se nešto u telu menja je izostanak redovne menstruacije, iznenadni talasi vrućine ili valunzi i sve veća nervoza. Osim ovih najčešćih, na menopauzu može da ukaže i ovih 10 znakova.
1. Lupanje srca
Promena nivoa hormona utiče i na rad srca. Neposredno pre ili čim počne menopauza mogu da se osete neke neprijatnosti, kao što su naglo i ubrzano lupanje srca, kao da ćete svakog časa ostati bez daha. Uz to, može da se javi i iznenadna malaksalost, zbog koje morate da sednete nakratko, da se odmorite.
2. Upala mokraćnih puteva
Imunitet se automatski snižava, i zbog toga dolazi do ponavljanih upala. Zato, čim se desi prva ovakva infekcija u periodu očekivane menopauze, trebalo bi da počnete da uzimate vitamine, koji će vas zaštititi upravo od ovakvih upala u budućnosti.
3. Inkontinencija
Ovaj problem se javlja paralelno sa urinarnom infekcijom. Pre pojave menopauze, naime, naglo slabe mišići u karlici, zbog čega mnogim ženama "slabi petlja". Zato je veoma važno da se na vreme počne sa redovnim vežbama za jačanje mišića u ovoj regiji.
4. Bol u grudima
Probadanje počinje u leđima i širi se prema grudima. Uzrok može da bude neki zdravstveni problem sa srcem. Ali, mnogo češće probadanje je posledica povećanog nivoa holesterola, što se dešava u ovom periodu upravo zbog variranja hormona.
5. Izbegavanje društva
Pogoršanje zdravstvenog stanja, ponavljanje bolesti i komplikacije, teraju vas u izolaciju, gde ćete na miru odmoriti od svih problema. Zbog čestih promena raspoloženja, nemate želju da se srećete sa nepoznatim ljudima. To, ipak, nije model ponašanja koji se preporučuje, jer može da uvede u depresiju.
6. Nesanica
Nagle promene raspoloženja i sve veća nervoza utiču i na pojavu problema sa spavanjem. Žene se, zbog toga, često bude noću oblivene znojem, a čak i u tim trenucima osećaju nagle nalete vrućine i lupanje srca. Da biste se oslobodili ovog problema, pokušajte pre spavanja da primenite neku metodu relaksacije, koje će vas opustiti i pomoći da što pre zaspite.
7. Problemi sa seksom
Gubi se prirodna vlažnost vagine, što može da se reši češćom upotrebom lubrikanata. I želja za seksom polako nestaje, a žena gubi interesovanje. Menja se odnos prema partneru, ponekad se javlja čak i gađenje, što je takođe uzrokovano hormonskim promenama u organizmu. Odjednom on počinje drugačije da joj miriše, i zbog toga više nije ni atraktivan, ni poželjan.
8. Promena kvaliteta kože
Dok se u pubertetu zbog hormonskih promena na koži pojavljuju bubuljice i povećava lučenje masnoće, u periodu pre dolaska menopauze dešava se potpuno suprotno. Nekim ženama koža postaje čak ekstremno suva, što može da se reši promenom kreme i odgovarajućom hidratacijom. Idealno vreme je da se počne sa korišćenjem prirodnih ulja, koja će dobro da podmažu kožu.
9. Kosa gubi sjaj
Kvalitet kose se menja takođe pod uticajem hormona. Gubi se sjaj, a vlasi postaju lomljive. Uz to često se javlja i pojačano opadanje kose. Jedino što u ovom periodu možete da uradite jeste da uzimate vitamine koji će delovati kao botoks, i pomoći će da kosa ponovo bude sjajna i lepa.
10. Opuštanje mišića
Čak i ako u teretani budete provodili svake nedelje nekoliko sati, mišići više nikada neće biti kao što su bili pre menopauze. Na kritičnim mestima počinju da se pojavljuju suvišni kilogrami, grudi se opuštaju... Dobro odabranim i redovnim aktivnostima ove posledice mogu da se ublaže.

Konačan prestanak menstrualnog ciklusa je siguran znak početka klimaksa. Javljaju se i određeni periodični simptomi koji se nazivaju valunzi, a česta su i noćna preznojavanja. Valunzi se karakterišu kao trenutan napad toplote, praćen ubrzanim radom srca i osećajem uznemirenosti, a ponekad je praćen i hladnoćom. Ne traje duže od par minuta, a može se ponavljati mnogo puta u toku dana. Takođe, kod početka menopauze žene imaju velikih problema sa spavanjem i nesanicom, jer je sve to uslovljeno sa prestankom lučenja endogenih estrogena. Endogeni estrogeni imaju veliku ulogu i u emotivnom stanju, pa su u tom periodu češći i neki psihički poremećaji kao što su depresija, gubitak koncentracije, razdražljivost, anksioznost i gubitakseksualne želje.
Menopauza se javlja u proseku između 45. i 55. godine života, ali je to veoma različito od slučaja do slučaja. Smatra se da prosečna žena u periodu klimakterijuma provede skoro jednu trećinu života. U ovoj fazi života fizička aktivnost je od presudnog značaja. Žene koje se bave sportom ređe imaju napade znojenja i česte promene raspoloženja. Osim toga, među njima ima manje slučajeva infarkta ili preloma kostiju uzrokovanih osteoporozom. Dugoročni efekat opadanja nivoa estrogena je osteoporoza (porozne i krte kosti). Nedostatak estrogena izaziva da vagina postaje manje kisela, sto je čini podložnijom infekcijama. Estrogen je takođe odgovoran za održanje sluzavosti membrana vaginalnih zidova. Sa opadanjem estrogena javlja se i opadanje vaginalne lubrikacije za vreme uzbuđenja, i vaginalni zidovi postaju manje elastični.
Biološki, iako žena stari hipofiza nastavlja normalnu proizvodnju FSH i LH. Međutim, jajnici stare i postaju manje sposobni da odgovore na hormone hipofize. Tako je glavna biološka promena za vreme klimaksa starenje jajnika sa propratnim opadanjem proizvodnje njihovih glavnih podukata: jaja i seksualnih hormona estrogena i progesterona. Jajnici dakle postaju manje sposobni da odgovore na FSH i da stvore jaje i osobode ga. Hormonalne promene u menopauzi uključuju opadanje nivoa estrogena i progesterona i hormonsku neuravnoteženost.

Klimaks je nešto što očekuje svaku ženu, i nikako se ne može sprečiti, ali se njegove posledice mogu i te kako ublažiti. Ovo su neki od najkorisnijih prirodnih lekova za menopauzu, jer se pomenuti neprijatni simptomi koje ovaj period donosi, ipak mogu lečiti.
1. Ulje žutog noćurka - Zahvaljujuci gama linolenskoj kiselini utiče na regulaciju određenih hormona te održava optimalno zdravlje ženskog organizma u periodu menopauze. Pije se prema uputstvu proizvođača ulja.
2. Crvena detelina - Cvet ove biljke je poznat kao bogat izvor fitoestrogena iz grupe izoflovana. To su biljne materije koje se preporučuju kao prirodna zamena za savremenu hormonalnu terapiju, jer u organizmu deluju vrlo slično kao estrogeni. Fitoestrogeni redukuju pojavu valunga za oko 40%, što mnogim ženama u menopauzi svakako olakšava život.
3. Bela imela - Kroz dugu istoriju narodne medicine biljka bela imela pokazala se kao odlično prirodno sredstvo za regulaciju mnogih bitnih funkcija u organizmu, gde spada i regulacija hormonskih poremećaja. Bela imela ima veoma širok spektar delovanja pa ženama u klimaksu može biti od značajne pomoći. Ona pored toga što utiče na regulaciju hormona, reguliše cirkulaciju, krvni pritisak, ublažava glavobolju, nesanicu, umor, osećaj bezvoljnosti, što su sve mogući simptomi menopauze. Da bi se od imele pripremio neškodljiv lekoviti napitak neophodno je stručno znanje i iskustvo, tako da to ne treba raditi na svoju ruku. Najbolje je eliksir kupiti u specijalizovanim prodavnicama, a nakon toga strogo se pridržavati uputstva za upotrebu. Posto ova biljka ima snažno dejstvo ne sme se prekoračiti propisana doza. Najbolje je pre početka terapije posavetovati se sa lekarom.
4. Indijski ginseng (zovu ga još i žen šen ili ašvaganda) - Ova biljka je poznata i kao eliksir mladosti jer usporava proces starenja. Povoljno utiče na mnoge funkcije u organizmu, pored toga što sadrži i biljne estrogene. Uopšteno govoreći, indijski ginseng je još jedan veoma koristan prirodni lek za menopauzu jer olakšava mnoge zdravstvene tegobe koje su svojstvene za osobe srednjeg i starijeg doba.
5. U vreme menopauze, osim pada estrogena i progesterona, u organizmu žene često dolazi i do nedostatka kalcijuma što postepeno može dovesti do osteoporoze (gubitak koštane mase). Da bi se to izbeglo, preporučuje se dodatni unos kalcijuma i to obično iznosi oko 1500 mg dnevno. Uporedo sa kalcijumom treba uzimati i vitamin D, jer podiže sposobnost organizma da vezuje kalcijum u kostima. Ne zaboravite da osteoporoza nije simptom, već progresivna bolest kostiju.
6. Kao što je uvek naglašeno, obratiti paznju i na ishranu jer i hrana je lek. U ovom slučaju to su mahunarke (soja u umerenim količinama) i semenke.
7. Kada je menopauza u pitanju ne postoje namirnice koje bi trebalo striktno izbegavati, osim onih koje se globalno svrstavaju u škodljive. Ako ih do sada niste izbrisali sa vaše karte pića i jelovnika, menopauza je odličan razlog da to učinite.

Po nekim najnovijim studijama i iskustvima iz praksa u poslednje vreme dolazi se do zaključka da klimaks ne zaobilazi ni muškarce. Ulaskom u zrele godine kod muškaraca se smanjuje lučenje hormona testosterona, tako da i oni prolaze kroz klimaks slično ženama, koji se zove andropauza. Funkcija testisa se usled starenja polako smanjuje. Tegobe koje prate funkcionalno iscrpljivanje testisa zavise od brzine, a delimično i od uzroka prestanka funkcije testisa. Najviše zavise od brzine smanjenja sekrecije hormona.
Smanjenje funkcije testisa se dešava između 45. i 65. godine. Glavni uzrok je starenje, a brzina razvoja sindroma u mnogome zavisi od načina života, stalne konzumacije alkohola, pušenja i stresa. Testisi imaju dve funkcije. Produkuju hormon testosteron – sekretorna funkcija i proizvode spermatozoide – reproduktivna funkcija.
Simptomi koje muškarci osećaju drugačiji su nego kod žena, sporije se razvijaju i uočavaju, a i medicinski su manje proučavani, pa otuda i često mišljenje, da muški klimaks ne postoji. Muškarci su zbog toga skloni da promene koje uočavaju na sebi i u sebi tumače svim drugim, samo ne biološkom istinom da ulaze ili prolaze kroz period takozvane andropauze. Andropauza se karakterise padom obe funkcije testisa.
Tipičan odgovor na nizak nivo testosterona su sledeće promene:
• smanjen seksualni nagon
• emocionalne, psihološke i promene u ponašanju
• smanjenje mišićne mase
• gubitak mišićne snage
• povećanje masnog tkiva
• osteoporoza ili slabe kosti i bolovi u leđima
• kardiovaskularni rizik
Smanjenje funkcije testisa je neizbežno i dolazi sa godinama, ali se može odložiti i umanjiti. U tom pogledu mnogo pomaže prestanak pušenja i korišćenja alkohola. Smanjenje psihičkih napora, izbegavanje stresnih situacija i povećana fizička aktivnost svakako pomažu. U cilju prevencije prevremenog klimaksa pomažu normalizacija telesne težine i pravilna ishrana.

Posle 40. godine, čak i ako se osećate sasvim dobro, potrudite se da u svoj život unesete neke korekcije: hranite se redovno i kvalitetnije nego pre, povećajte fizičku aktivnost, odmarajte se, postarajte se da dobro spavate, ostavite pušenje. Obavezno posećujte ginekologa jednom godišnje. Kada tegobe krenu obavezno potražite savet lekara koji će vam verovatno prepisati hormonsku terapiju, ali to nikako ne znači da ne koristite proverene narodne i tradicionalne metode i lekove za borbu protiv klimateričnih tegoba. Zato, uradite sve što možete da vas menopauza ne iznenadi, već je dočekajte spremno.