PEPTIDI

LEK ZA 21. VEK

Fiksni telefon 011 3373 542
 Mobilni telefon 066 8874 960

Sprečavanje osteoporoze

Cena: 1.850,00 rsd

PREPORUČUJE SE ZA:

 • sprečavanje preranog starenja
 • cerebralna oštećenja
 • hipertenzije
 • koronarnu bolest srca
 • poremećaje koagulacije
 • osteoporoze
 • depresiju, nesanicu
 • oštećenje memorije
 • vrtoglavicu
 • glavobolje
 • šum u ušima
 • reumatoidni poliartritis
 • osteohondrozu
 • menopauze
 • retardaciju rasta
 • prelome
 • povećana mentalna i fizička opterećenja
 • oboljenja organa vida
 • hepatitis
 • kožne bolesti
 • dijabetes

Opis

U sastav dijetetskog suplementa KALSILa-T ulaze prirodni citrati i karbonati kalcijuma i magnezijuma u kombinaciji sa vitaminima A, D3, E, što čini apsorpciju kalcijuma maksimalno efikasnom, nivo njegove bioraspoloživosti i apsorpcije dostiže nivo od 70 %, dok se obični kalcijum apsorbuje samo 2-8 % i obrazuje štetni talog na zidovima creva i dovodi do stvaranja kamena u bubrezima.

Osnovne komponente : kalcijum-citrat i kalcijum-karbonat, magnezijum-citrat i magnezijum-karbonat, vitamini A,D,E

Svojstva :

Kalcijum

Kalcijum predstavlja ključni faktor u raznim procesima životne aktivnosti organizma. On igra važnu ulogu u formiranju koštanog tkiva i očuvanju njegove normalne strukture i funkcije. Zajedno sa specijalnim proteinima, joni kalcijuma omogućavaju čvrstinu i elastičnost kostiju. Kalcijum značajno utiče na funkcionisanje nervnog sistema, omogućavajući ravnotežu između procesa nadraženosti i inhibicije u kori mozga. Kalcijum učestvuje u prenosu nervnih impulsa i pri kontrakciji mišića. Apsorpciju jona kalcijuma omogućavaju: vitamin D, hlorovodonična kiselina, laktoza, limunska kiselina, prisustvo proteina u hrani, magnezijum, a takođe i nekoliko namirnica: ulje, jaja, mleko, riba, riblje ulje, kupus,... Apsorpciju kalcijuma smanjuju: nedostatak proteina u hrani, strogo pridržavanje vegetarijanske dijete, nedostatak megnezijuma, fosfora, namirnice bogate oksalnom kiselinom (zelje, rabarbara, spanać). Apsorpcija kalcijuma se usporava pri bolesti organa za varenje (gastritis, enteritis, kolitis, čir na želucu), pankreasa (dijabetes, pankreatitis), pri patologiji drugih endokrinih organa. Treba istaći da neki preparati, naročito glukokortikoidi, hormonalni kontraceptivni preparati za sistematsku primenu i levotiroksin takođe pogoršavaju apsorpciju jona kalcijuma. Kalcijum omogućava grčenje i opuštanje mišića. On igra važnu ulogu u zgrušavanju krvi i drugim enzimskim procesima. Njegov nedostatak u organizmu izaziva osteoporozu i krtost kostiju.Ukupan sadržaj kalcijuma u krvi odraslog čoveka obično iznosi 2,25-2,75 mmol/l. Pri nedostatku kalcijuma opaža se nesanica, nervoza, ubrzani puls, povećani krvni pritisak. Kalcijum je neophodan za sprečavanje karijesa, a takođe i za stabilizaciju krvnog pritiska. Budući da obična dijeta ne omogućava usvajanje neophodne količine kalcijuma, rešenje ovde predstavlja upotreba dodataka, koji sadrže kalcijum.


Prema statističkim podacima, kod pacijenata sa oboljenjima mišično-skeletnog sistema, jedan od osnovnih razloga pojave upala predstavlja poremećaj funkcionisanja štitne žlezde. Stvar je u tome, što štitna žlezda i paraštitne žlezde koje se nalaze uz nju praktično su odgovorne za nivo fosforno-kalcijumskog metabolizma u našem organizmu. Hormon štitne žlezde – kalcitonin – omogućava apsorpciju kalcijuma i sprečava njegov izlazak iz koštanog tkiva. A hormon paraštitnih žlezda – paratiroidni hormon – funkcioniše obrnuto, aktivno ga izvlači.
Između ostalog, nivo kalcijuma u krvi mora biti konstantan, ako ga ima malo, naglo raste rizik od srčanog udara. I regulatorni sistem našeg organizma čini sve, da bi normalizovao sadržaj kalcijuma u krvi, ’’otimajući’’ ga iz kostiju, mišića i čak i iz zubne gleđi. Ustanovljeno je da se s godinama opaža progresivno smanjivanje apsorpcije u crevima ne samo kalcijuma, već i vitamina D, a takođe i stvaranja vitamina D u koži. Osim toga, pošto su osnovni izvori kalcijuma i vitamina D jedne te iste namirnice, hrana koja sadrži malo kalcijuma, po pravilu, ne sadrži ni vitamin D. Mnogim istraživanjima je ustanovljeno da nedostatak kalcijuma i vitamina D treba posmatrati kao veoma rasprostranjeno patološko stanje, koje stvara preduslov za široki krug bolesti kože kod starijih osoba i starih ljudi. Pridržavanje preporučene dijete i primena preparata koji u sebi sadrže kalcijum i vitamin D imaju strategijski važan značaj za produžetak života. Na taj način, teško je preceniti ulogu primanja kalcijuma sa hranom i njegovu biološku pristupačnost. Tim pre što se u toku poslednjih 15 godina kvalitet ishrane stanovništva Rusije značajno pogoršao zbog socijalno-ekomomskih problema. U obrocima su počeli da preovlađuju proizvodi od brašna.


Pomenućemo još jedan vrlo bitan aspekt delovanja organskog kalcijuma- to je njegova prevencija od raka. Sa delovanjem kalcijuma povezana je regulatorna aktivnost ćelija proteina- kalmodulina. Odnos vanćelijskog i unutarćelijskog kalcijuma, propustljivost membrane za jone kalcijuma imaju principijalno važan značaj za mitotsku aktivnost ćelija. Naučna istraživanja Lipkina i Njumarka još 1985-te godine su pokazala da za dugotrajnu apsorpciju kalcijuma radi prevencije (1,25 g) suzbija tumorsku transformaciju crevnih ćelija kod ljudi sa visokim rizikom od nepolipoznog raka creva. Takav isti efekat je dobijen pri dugotrajnom posmatranju velike grupe bolesnika sa adenomatoznim polipima. Redovno korišćenje dodataka kalcijuma bitno je snižavalo rizik ponovnog nastanka polipa.
Zaštitni efekat kalcijuma je takođe vezan za uticaj na endogene kancerogene debelog creva – masnih i žučnih kiselina. Желчеотделение utiče dvojako na пищевой канцерогенез(na razvitak raka ....), s jedne strane priprema enzimsku preradu masti (saponifikacija masti) digestivnim enzimima (holecistektomija doprinosi razvitku raka creva), s druge strane predstavlja faktor razvoja raka na račun nastajanja sekundarnih žučnih kiselina. Ove kiseline (dezoksiholna i litoholna kiselina) nastaju od primarnih pod dejstvom bakterijske flore debelog creva. Citolitička aktivnost sekundarnih kiselina je 20 puta veća od primarnih. Ova činjenica je ustanovljena pri izučavanju uticaja kiselina na hemolizu eritrocita, pokazano je da se hemolitički efekat podudara sa štetnim dejstvom sekundarnih kiselina na sluzokožu creva. Masne kiseline i sekundarne žučne kiseline odaju stalni razdražujući efekat i doprinosi ponovnom zloćudnom nastanku crevnog epitela.

Magnezijum

Fiziološka funkcija magnezijuma je uslovljena njegovim učešćem kao kofaktor u nizu najvažnijih enzimskih procesa. Magnezijum predstavlja strukturalnu komponentu širokog kruga (približno 300) enzima, uključujući i adenozin trifosfat-zavisne enzime. Ovim se određuje sistematski uticaj magnezijuma na energetske procese u svim organima i tkivima, pre svega u onim, koji aktivno traže energiju (srce, nervni sistem, radni mišići). S ovim je povezan široki spektar farmakološke aktivnosti magnezijuma. On štiti srce i povoljno utiče na njega pri poremećaju srčanog ritma, pri ishemičnoj bolesti srca, pri srčanom udaru, poboljšavajući snabdevenost srca kiseonikom, ograničavajući zonu povrede. Istovremeno, magnezijum ispoljava vazodilatatorsko dejstvo i pomaže pri snižavanju krvnog pritiska.
Magnezijum je antistresni makroelement, koji normalizuje stanje nervnog sistema i njegovih viših delova pri nervnoj napetosti, depresiji, nervozi. Kod dijabetesa magnezijum sprečava vaskularne komplikacije i poboljšava funkciju beta-ćelija gušterače. Pri bolesti organa disanja doprinosi širenju bronhija i uklanjanju bronhospazma. U oba slučaja magnezijum predstavlja važni faktor u terapiji (u kombinaciji sa osnovnim sredstvima).
Magnezijum pozitivno utiče na stanje reproduktivnog sistema. Za vreme menopuze kod žena on omogućava smanjenje negativnih pojava u tom stanju.

PRIMENA

Odrasli i deca starija od 14 godina: 1 tableta 2 puta dnevno, pravilno žvakanje. Trajanje teapije 1 mesec. Ako je potrebno, terapija se može ponoviti.